×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 378
18 Αυγούστου 2014

Ελληνικό Μέλι

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Συστατικά
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.

 

Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.

Ιδιότητες
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών[εκκρεμεί παραπομπή]. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες[εκκρεμεί παραπομπή], όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία[1].

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση[εκκρεμεί παραπομπή].
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α[εκκρεμεί παραπομπή]
Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.[εκκρεμεί παραπομπή] Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.[2]

Επαναφορά
Σε περίπτωση που το μέλι κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μπορεί κανείς να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήθεί σε πηγές ήπιας θερμότητας έως ότου επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.

Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα και χρησιμοποιούνται μόνο από εταιρείες. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν.

More in this category: « Supper Foods: Τι είναι

27216 comments

  • tury_orEa
    tury_orEa Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 22:53

    Откройте для себя новые грани путешествий с нашими эксклюзивными турами
    отдых на выходные http://togototravel.ru/tours/specials/weekend/.

  • bt fil miner
    bt fil miner Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 22:40

    The Goldshell HS5 miner is a game-changer for cryptocurrency
    enthusiasts. With its high hash rate and low power consumption, it ensures quick and efficient mining.
    This advanced machine is user-friendly, compact, and has a noiseless design, making it perfect for home use.

    Its durability and stability are unmatched, resulting in increased profitability for
    miners. Don't miss out on the benefits of owning a Goldshell HS5 miner and start your journey towards financial success in the crypto world.
    Goldshell mining rig.

  • Goldshell ST-BOX payment methods
    Goldshell ST-BOX payment methods Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 22:37

    The Goldshell ST-BOX miner offers numerous benefits to cryptocurrency enthusiasts.
    With its compact size and low power consumption, it ensures efficient mining operations.
    Its high hashrate and advanced cooling system contribute to
    optimizing mining performance. Moreover, its user-friendly interface and robust security features
    make it suitable for both beginners and experienced miners.
    Experience enhanced mining efficiency with the Goldshell ST-BOX miner.
    Goldshell ST-BOX specifications.

  • Buying Binance account with full access
    Buying Binance account with full access Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 22:35

    A verified Binance account offers multiple benefits to cryptocurrency
    traders. Firstly, it enables higher withdrawal limits,
    enhancing liquidity and flexibility when moving funds. Secondly,
    it ensures enhanced security as users are required to provide
    additional information for verification. Lastly, verified
    accounts enjoy faster customer support and access to advanced trading features.
    Invest wisely and reap the benefits with a verified Binance
    account. Binance account verified.

  • doulas near me that accept insurance
    doulas near me that accept insurance Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 21:50

    I go to see each day a few sites and websites to read content, but this
    weblog presents quality based posts.

  • Dveri_scpa
    Dveri_scpa Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 21:41

    Безупречный внешний вид и высокий уровень защиты: входные двери с терморазрывом
    дверь входная с терморазрывом https://www.vhodnye-dveri-s-termorazryvom77.ru/.

  • Dveri_nnpa
    Dveri_nnpa Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 21:20

    Модные и функциональные: входные двери с терморазрывом
    дверь металлическая с терморазрывом входная https://vhodnye-dveri-s-termorazryvom77.ru.

  • Dveri_frpa
    Dveri_frpa Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 21:14

    Теплые и красивые: входные двери с терморазрывом
    дверь входная в дом с терморазрывом https://vhodnye-dveri-s-termorazryvom77.ru.

  • Dveri_wxpa
    Dveri_wxpa Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 21:10

    Цена, качество, надежность – воплощение входных дверей с терморазрывом
    дверь входная в дом с терморазрывом https://www.vhodnye-dveri-s-termorazryvom77.ru/.

  • Dveri_dlpa
    Dveri_dlpa Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 21:02

    Входные двери с терморазрывом
    с терморазрывом дверь vhodnye-dveri-s-termorazryvom77.ru.

Leave a comment

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το άρθρο που διαβάσατε.

Επικοινωνία

Παραδοσιακά Προϊόντα Ικαρίας & Κρήτης

Χανιά

Phone: 69452569789

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.