×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 378
18 Αυγούστου 2014

Ελληνικό Μέλι

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Συστατικά
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.

 

Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.

Ιδιότητες
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών[εκκρεμεί παραπομπή]. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες[εκκρεμεί παραπομπή], όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία[1].

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση[εκκρεμεί παραπομπή].
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α[εκκρεμεί παραπομπή]
Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.[εκκρεμεί παραπομπή] Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.[2]

Επαναφορά
Σε περίπτωση που το μέλι κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μπορεί κανείς να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήθεί σε πηγές ήπιας θερμότητας έως ότου επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.

Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα και χρησιμοποιούνται μόνο από εταιρείες. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν.

More in this category: « Supper Foods: Τι είναι

27295 comments

  • RobertWix
    RobertWix Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 10:36

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia


    last news about khvicha kvaratskhelia

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia

  • RobertWix
    RobertWix Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 10:35

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia


    last news about khvicha kvaratskhelia

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia

  • RobertWix
    RobertWix Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 10:35

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia


    last news about khvicha kvaratskhelia

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia

  • RobertWix
    RobertWix Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 10:35

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia


    last news about khvicha kvaratskhelia

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia

  • RobertWix
    RobertWix Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 10:34

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia


    last news about khvicha kvaratskhelia

    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia
    khvicha kvaratskhelia

  • Lorenarted
    Lorenarted Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 10:32

    Когда я увидел ее профиль на сайте знакомств, я понял, что это именно та девушка, которую я хочу познакомить ближе. Ее обаятельная улыбка и стройная фигура моментально привлекли мое внимание, и я не мог удержаться, чтобы не написать ей.

    Наши первые чаты были полны энергии и азарта. Мы обсуждали все – от путешествий до экзотической кухни, от автомобилей до киноновинок. Ее жизнерадостность и веселый характер заразили меня, и я чувствовал, что наше общение приносит мне огромное удовольствие.

    Когда она предложила мне встретиться, я не мог отказать. Я приехал за ней на своей крутой машине, наслаждаясь вниманием пешеходов, которые не могли оторвать взгляд от этого шедевра автомобильной инженерии. И когда она вышла ко мне из ресторана, я понял, что этот вечер будет незабываемым.

    Мы провели вместе время, полное эмоций и приключений. Я чувствовал, как адреналин бьется в груди, общаясь с этой загадочной красавицей. Ее умение разговаривать и шутить, ее юмор и чувство стиля заставляли меня все больше и больше увлекаться.

    С тех пор наши встречи стали для меня настоящими праздниками. Я не перестаю удивляться, как один случайный клик на сайте знакомств привел меня к этой захватывающей истории.

    Встречи, флирт и приключения – всё это на одном сайте!
    https://unbusinessnews.com/these-healthy-sugar-free-cake-alternatives-for-athletes/#comment-25114
    https://advent3d.co.uk/why-dog-owners-all-want-a-fuse-1/#comment-2211
    https://lovephotography-mi.com/hello-world/#comment-444
    https://www.trippstravels.com/wellington-vacation-travel-guide-expedia/#comment-440
    https://www.ignifugospina.es/2022/11/01/writing-services-reviews/#comment-562089
    https://prolineengineers.com/protection-relays/#comment-1433
    https://www.ndibuco.com/reamenagement-des-bureaux-dans-differentes-institutions/#comment-28159
    https://acelyagur.be/how-to-make-more-dresses/
    https://www.drivesafehuntsville.com/product/huntsville-drive-safe-course/#comment-11973
    http://cusptips.org/phone-call-documentation-why-its-important-what-to-document-and-where-to-record-it/comment-page-16/#comment-1002

  • 제주룸싸롱
    제주룸싸롱 Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 09:47

    Hi there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to
    my friends. I am sure they'll be benefited from this web site.

  • NovellaAmura
    NovellaAmura Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 09:17

    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele


    last info about pele

    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele

  • NovellaAmura
    NovellaAmura Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 09:17

    [url=http://rim5.ru/redirect?url=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=http://hytera-pro.ru/bitrix/rk.php?goto=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=https://dadakova.blog.idnes.cz/redir.aspx?url=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=https://my.volusion.com/TransferLogin.aspx?HostName=&PageName=login.asphttps://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=http://cse.google.al/url?sa=t&url=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=https://pichak.net/verification/index.php?n=39&url=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=http://dubaicityguide.com.xx3.kz/go.php?url=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=http://casualleasingaustralia.com.xx3.kz/go.php?url=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=https://bons-plans-malins.digidip.net/visit?url=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=http://media.stockinvestorplace.com/media/adclick.php?bannerid=44&zoneid=10&source=&dest=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=http://www.hairymoms.net/dtr/link.php?gr=1&id=bf3aab&url=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=https://www.wine-times.at/redirect.php?id=832&link=https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=https://followup.cc/l/10340775/6d3419d9df86fc152fee518c1739c6cf/http://https://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=http://sibsvet.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=canadianpharmacytousa.comhttps://pele-info-az.com]pele[/url]
    [url=http://myfemdoms.net/out.cgi?ses=Lam0ar7C5W&id=63&url=https://pele-info-az.com]pele[/url]


    last info about pele

    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele
    pele

  • GradyTheoM
    GradyTheoM Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 09:15

    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau


    last news about laure boulleau1

    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau
    laure boulleau

Leave a comment

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το άρθρο που διαβάσατε.

Επικοινωνία

Παραδοσιακά Προϊόντα Ικαρίας & Κρήτης

Χανιά

Phone: 69452569789

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.