×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 378
18 Αυγούστου 2014

Ελληνικό Μέλι

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Συστατικά
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.

 

Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.

Ιδιότητες
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών[εκκρεμεί παραπομπή]. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες[εκκρεμεί παραπομπή], όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία[1].

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση[εκκρεμεί παραπομπή].
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α[εκκρεμεί παραπομπή]
Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.[εκκρεμεί παραπομπή] Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.[2]

Επαναφορά
Σε περίπτωση που το μέλι κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μπορεί κανείς να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήθεί σε πηγές ήπιας θερμότητας έως ότου επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.

Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα και χρησιμοποιούνται μόνο από εταιρείες. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν.

More in this category: « Supper Foods: Τι είναι

43296 comments

  • https://mediapoint.com.ua/
    https://mediapoint.com.ua/ Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 00:00

    Натура 2000: без шезлонги і чадъры
    на стотиці https://mediapoint.com.ua/ гр'цкі
    плажово!

  • Cecilplus
    Cecilplus Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 23:49

    Записаться на прием к урологу Москва cecilplus.ru

    Если Вы искали невролог москва записаться в интернете, то вы на верном пути. Наши врачи на cecilplus.ru непременно Вам помогут, ведь у них колоссальный опыт и постоянные повышения в своей сфере. Будем счастливы Вам помочь обрести здоровье, побороть недуг и жить полной жизнью!

  • 로또회차별당첨번호
    로또회차별당첨번호 Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 23:12

    See if you happen to be a winner by just scanning your tickets with tthe Hoosier Lottery App on your mobile device.

  • important link
    important link Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 23:03

    Hi my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and come
    with approximately all important infos. I'd like to peer more posts like this
    .

  • jirai kei yesstyle
    jirai kei yesstyle Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 21:59

    Thanks , I've just been searching for information about this subject for a while and yours
    is the greatest I have discovered so far. But, what in regards
    to the conclusion? Are you positive in regards to the supply?

  • 여자밤알바
    여자밤알바 Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 21:46

    The court reporter will do all of this, as a scopist you will be essential to
    look by way of the documents and edit thwm from any errors.

  • https://www.diggerslist.com/
    https://www.diggerslist.com/ Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 21:10

    O cenário dos cassinos de criptomoedas está em crescimento constante, oferecendo
    uma gama de opções para apostadores lusófonos. Desde apostas usando criptomoedas até jogos de cassino em português na internet, há alternativas para diversos perfis.

    Os aficionados podem aproveitar de clássicos como roleta usando moedas digitais e 21 com criptomoedas,
    ou arriscar-se em caça-níqueis com prêmios em crypto.
    Para os entusiastas de apostas esportivas,
    as apostas em jogos com Ethereum são uma opção empolgante.
    Os plataformas de jogos em Bitcoin para portugueses não apenas oferecem uma jogatina empolgante,
    mas também chamam a atenção com promoções tentadoras
    em crypto. E para aqueles que preferem cartas, o poker na internet usando crypto está se tornando cada
    vez mais comum. Com múltiplas possibilidades, o futuro dos jogos
    de azar online com criptomoedas parece promissor para a comunidade lusófona.

  • Full Report
    Full Report Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 20:41

    A fascinating discussion is worth comment. I think that you need to write more about this topic, it
    may not be a taboo matter but usually people do not talk about such subjects.
    To the next! All the best!!

  • läppärin näppäimistö ei toimi
    läppärin näppäimistö ei toimi Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 20:40

    I am regular visitor, how are you everybody? This post posted at this site is truly good.

  • zunostore
    zunostore Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 20:33

    Hello! I could have sworn I've been to this web site before but after going through a few of the posts I
    realized it's new to me. Anyways, I'm definitely pleased I found it and I'll be book-marking it and checking back often!

Leave a comment

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το άρθρο που διαβάσατε.

Επικοινωνία

Παραδοσιακά Προϊόντα Ικαρίας & Κρήτης

Χανιά

Phone: 69452569789

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.