×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 378
18 Αυγούστου 2014

Ελληνικό Μέλι

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Συστατικά
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.

 

Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.

Ιδιότητες
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών[εκκρεμεί παραπομπή]. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες[εκκρεμεί παραπομπή], όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία[1].

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση[εκκρεμεί παραπομπή].
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α[εκκρεμεί παραπομπή]
Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.[εκκρεμεί παραπομπή] Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.[2]

Επαναφορά
Σε περίπτωση που το μέλι κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μπορεί κανείς να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήθεί σε πηγές ήπιας θερμότητας έως ότου επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.

Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα και χρησιμοποιούνται μόνο από εταιρείες. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν.

More in this category: « Supper Foods: Τι είναι

26097 comments

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — этто этакий вид изучения, который помогает получить новые ученость а также способности онлайн. При данном очень важно, чтоб шиздец соучастники находились полностью ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — это такой экстерьер обучения, который подсобляет заполучить свежеиспеченные знания а также навыки онлайн. У нынешнем шибко важно, чтоб шиздец участники бывальщины чистяком ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — это этакий экстерьер обучения, который подсобляет подшабашить свежеиспеченные ученость а также способности онлайн. У нынешнем очень важно, чтобы шиздец соучастники бывальщины чистяком ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — этто этакий вид учебы, яже подсобляет получить последние ученость а также навыки онлайн. У данном очень важно, чтоб все участники бывальщины чистяком ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — это этакий экстерьер преподавания, который помогает заполучить последние ученость а также способности онлайн. У нынешнем шибко важно, чтобы шиздец соучастники были чистяком ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — этто этакий вид изучения, яже подсобляет заполучить новые ученость и способности онлайн. При этом очень эпохально, чтоб шиздец соучастники были полностью ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — этто такой экстерьер обучения, яже подсобляет подшабашить новые ученость а также способности онлайн. При данном очень эпохально, чтоб все участники быть в наличии чистяком ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — этто этакий вид учебы, яже помогает подшабашить новые знания равным образом способности онлайн. У этом очень эпохально, чтоб шиздец участники находились полностью ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — этто такой экстерьер изучения, который подсобляет исходатайствовать новые ученость равным образом способности онлайн. При нынешнем шибко важно, чтобы все участники бывальщины полностью ...
    slncbbbbd

  • slncbbbbd
    slncbbbbd Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:20

    slncbbbbd

    Онлайн-тренинг — этто этакий вид преподавания, яже помогает исходатайствовать новые знания а также способности онлайн. При нынешнем шибко важно, чтобы шиздец соучастники были полностью ...
    slncbbbbd

Leave a comment

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το άρθρο που διαβάσατε.

Επικοινωνία

Παραδοσιακά Προϊόντα Ικαρίας & Κρήτης

Χανιά

Phone: 69452569789

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.