×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 378
18 Αυγούστου 2014

Ελληνικό Μέλι

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Συστατικά
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.

 

Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.

Ιδιότητες
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών[εκκρεμεί παραπομπή]. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες[εκκρεμεί παραπομπή], όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία[1].

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση[εκκρεμεί παραπομπή].
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α[εκκρεμεί παραπομπή]
Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.[εκκρεμεί παραπομπή] Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.[2]

Επαναφορά
Σε περίπτωση που το μέλι κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μπορεί κανείς να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήθεί σε πηγές ήπιας θερμότητας έως ότου επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.

Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα και χρησιμοποιούνται μόνο από εταιρείες. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν.

More in this category: « Supper Foods: Τι είναι

26589 comments

  • TimothyBring
    TimothyBring Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 19:46

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport


    last sport news here!

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport

  • TimothyBring
    TimothyBring Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 19:45

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport


    last sport news here!

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport

  • TimothyBring
    TimothyBring Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 19:44

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport


    last sport news here!

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport

  • TimothyBring
    TimothyBring Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 19:44

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport


    last sport news here!

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport

  • TimothyBring
    TimothyBring Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 19:44

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport


    last sport news here!

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport

  • TimothyBring
    TimothyBring Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 19:44

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport


    last sport news here!

    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport
    sport

  • GSA SER
    GSA SER Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 18:28

    However, occasional small connection problems were experienced throughout height hours.

  • comment-305586
    comment-305586 Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 17:05

    When someone writes an article he/she keeps the image
    of a user in his/her mind that how a user can be aware of it.
    Therefore that's why this article is great. Thanks!

  • ScottEvato
    ScottEvato Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 16:58

    пирамида обратных ссылок
    Столбец Backlinks

    После того как множества обновлений поисковой системы G необходимо внедрять различные варианты сортировки.

    Сегодня есть способ привлечь внимание поисковых систем к вашему веб-сайту с помощью обратных ссылок.

    Обратные линки не только эффективный инструмент продвижения, но и имеют органический трафик, прямых продаж с этих ресурсов скорее всего не будет, но переходы будут, и именно поеденического трафика мы тоже получаем.
    Что в итоге получим на выходе:

    Мы отображаем сайт поисковым системам через обратные ссылки.
    Получают органические переходы на сайт, а это также информация для поисковых систем, что ресурс пользуется спросом у пользователей.
    Как мы указываем поисковым системам, что сайт ликвиден:
    1 обратная ссылка делается на главную страницу, где основная информация.

    Размещаем обратные ссылки через редиректы с трастовых ресурсов.
    Основное - мы индексируем сайт с помощью специальных инструментов анализа веб-сайтов, сайт заносится в кеш этих инструментов, после чего полученные ссылки мы публикуем в качестве редиректов на блогах, форумах, в комментариях.
    Это нужное действие показывает поисковым системамКАРТУ САЙТА, так как анализаторы сайтов отображают всю информацию о сайтах со всеми ключевыми словами и заголовками и это очень ХОРОШО

  • https://www.cakeresume.com/me/writepapers
    https://www.cakeresume.com/me/writepapers Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 16:38

    The benefits talked about in this online forum thread highlight the crucial role that
    essay writing services play in aiding pupils throughout their scholastic trip.
    As somebody that has made use of these solutions, I can directly attest to
    their substantial effect on my academic success.

    https://math.stackexchange.com/users/1295828/writepapers
    I resonate deeply with the emphasis placed on experienced
    support, quality control, and efficient time monitoring.

    Having access to experienced authors who use tailored advice has actually significantly boosted the quality of my essays and deepened my comprehension of challenging topics.



    Moreover, the guarantee of originality and adherence to academic
    requirements has actually instilled self-confidence in me,
    recognizing that my job is genuine and qualified.
    In addition, the prompt delivery of essays has enabled me to remain arranged with my tasks and ease last-minute stress and anxiety.


    To conclude, I completely agree with the sentiments shared in this
    forum thread. Essay creating services are very useful resources for students pursuing
    scholastic excellence, and I am grateful for the benefits they have given in aiding me reach my academic goals.

Leave a comment

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το άρθρο που διαβάσατε.

Επικοινωνία

Παραδοσιακά Προϊόντα Ικαρίας & Κρήτης

Χανιά

Phone: 69452569789

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.